Кондибас (kondybas) wrote,
Кондибас
kondybas

Анатомічне


Одна з речей, що мені подобаються в гострому перці хабанеро, це його прагнення формувати куща у формі правильного бінарного дерева. Спочатку з насінини вилазить росток з двома ембріональними листочками-сім'ядолями. Потім рослина починає гнати стовбура, на якому ростуть, так би мовити, молочні листки - по одному на кожне коліно стовбура. Після 10-12 молочного листка стовбур роздвоюється і пускається одночасно два листки, а між ними - пуп'янки зав'язі. Ці два листки вже корінні, від молочних листків вони відрізняються тим, що на них майже одразу формується вузол, з якого ростуть ще два листки і знову пуп'янки зав'язі між ними. Цей процес повторюється 5-12 разів, в залежності від розміру горщика.

На фото якраз видно першу ітерацію процесу з трьома пуп'янками при вершині та двома корінними листками, на яких вже з'явилися пагони наступного порядку.



Отже дорослий кущ зкладається з 2n-1 вузлів із листками на верхньому ярусі. Листки нижніх ярусів, як правило, жовтіють та облітають після місяця росту. З попередніх підходів до снаряду я вже знаю, що в кожному вузлі може прокльовуватися від 2 до 8 пуп'янків, необов'язково одночасно. Спочатку вилазить 2-3, розпускаються квіти і, якщо квітка не запилилася та перчина не зав'язалась, квітка опадає за 4-5 днів, а натомість прокльовується наступний пуп'янок. Інколи запилюються дві квітки в одному вузлі, інколи жодної, але в середньому можна вважати, що на кущі зав'язується 2n-1 перчин. Якщо мені цього року в 10-літровому відрі вдасться розростить куща до 9 ітерацій, то я матиму щонайменше двісті п'ятдесят ніжних соковитих хабанерок з куща. І да, кущів в мене зараз три...
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 27 comments